Van de week stond er een artikel in de Volkskrant over rivierkreeftjes die in Nederlandse rivieren de fauna op z’n kop zetten. Volgens de wet is het namelijk lang niet makkelijk om op deze diertjes te vissen, terwijl ze een vernietigende werking op het landschap hebben.

Het is ook een beetje krom. Aan het begin van deze eeuw zijn rivierkreeftjes vermoedelijk als aquariumdier ingevoerd en uitgezet. Een exotisch dier dat niet thuishoort in het Nederlandse landschap. Een delicatesse overigens, (bijna) net zo lekker als gewone kreeften.

Vissen op rivierkreeften
Het is toegestaan om op rivierkreeften te vissen, maar alleen als je met een hengel vist. Kreeften vangen met beroepsvistuig (zoals korven, fuiken en netten) mag alleen gedaan worden door personen die als beroepsvisser geregistreerd staan. En blijkbaar gebeurt dat dus nog niet genoeg, want de rivierkreeften worden gezien als een heuse plaag. Ze graven gaten in oevers en dijken, wat kan zorgen voor dijkdoorbraken.

Een lekkere oplossing
Rivierkreeft is echt heerlijk en het eten van deze beestjes draagt dus bij aan het oplossen van het probleem. MAAR… wel alleen als je de rivierkreeftjes koopt bij lokale vissers. Rivierkreeft uit de supermarkt komt namelijk bijna altijd uit China, waar ze worden gekweekt. Dat zet dus geen zoden aan de dijk. Met deze tool van Viswijzer krijg je een beetje een beeld van plekken waar je rivierkreeft kunt kopen van een lokale visser. Al is deze kaart volgens mij niet helemaal compleet. Vraag er gewoon eens naar bij je lokale vis-handelaar. Als ze het niet in hun assortiment hebben, kunnen ze je daar vast vertellen hoe je lokale rivierkreeften bemachtigd.

Lunchen met rivierkreeft
Wil je eerst een keer proeven hoe je lokale rivierkreeftjes klaarmaakt en een beetje geïnspireerd worden wat je ermee kan doen? Kom dan lunchen tijdens onze eerstvolgende Farm to Table Pluklunch. Op 20 september zullen we eenmalig ook lokale rivierkreeftjes bereiden, naast de groenten die iedereen zelf mag plukken op de boerderij. Dat wordt genieten!

  • Zo organiseer je een Mexicaanse dinner party
    Nu het reizen naar zonnige bestemmingen niet meer zo makkelijk is als het was en de herfst plotsklaps zijn intrede heeft gedaan, is het tijd om zelf de zon in huis te halen! Een dinner party is wat ons betreft momenteel de beste manier om gezellige avonden met vrienden of familie te organiseren. Samen koken […]

Of probeer eens een van deze heerlijke recepten met rivierkreeft. Lekker luxe, als je wat te vieren hebt. Of gewoon omdat het zo lekker is en je ook nog eens goed bezig bent als je lokale rivierkreeftjes koopt!

  • Pasta met paddenstoelenroomsaus
    Er gaat niks boven een goede paddenstoelenroomsaus. Door niet alleen verse, maar ook gedroogde paddestoelen aan de saus toe te voegen krijg je een heerlijke rijke paddenstoelensmaak. Daarnaast voeg ik mosterd, sojasaus en een scheut witte wijn toe. Misschien niet de ingrediënten waar je direct aan denkt bij een paddestoelensaus, maar wat mij betreft geeft […]
  • Rivierkreeft cocktail met venkel
    We kennen allemaal wel een klassieke garnalencocktail, maar deze variant met rivierkreeftjes zou je kunnen zien als deluxe variant daarvan. Sinaasappel en venkel zijn sowieso een heerlijke combinatie en maken deze salade heerlijk fris.