Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes. Doordat ze zo aan het begin van hun ‘levensfase’ zitten, bevatten ze super veel goede stoffen. Denk aan: vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen en vezels. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kiemen meer van deze gezonde stoffen bevatten dan groenten zelf. Gezond eten is natuurlijk altijd belangrijk, maar ik kan me geen moment bedenken waarop het belangrijk is dan tijdens deze Corona herfst & winter. Zelfs een simpele verkoudheid is nu geen pretje, omdat het je enorm beperkt in je doen en laten. Vandaar: maak een gezonde leefstijl je hoogste prioriteit!
Kiemgroenten zijn heel makkelijk zelf te kweken. Je hoeft niet te wachten op een bepaald seizoen en je hoeft ook niet in het bezit te zijn van een zonnig balkon of een vruchtbare tuin. Met het juist kiemschaaltje is kiemen easy peasy, ze hoeven niet eens op een zonnige plek te staan. De meeste soorten groeien ook nog eens heel snel, waardoor je binnen 1 a 2 weken al profijt hebt van je werk.
Snel ontkiemende kiemen zijn radijs, luzerne en fenegriek, broccoli, quinoa, zonnebloempit, klaver, alfalfa en taugé. Het is belangrijk dat je biologische zaadjes gebruikt, zodat je zeker weet dat jouw kiemen van hoge kwaliteit zijn. Deze koop je bijvoorbeeld bij de Dille & Kamille.
Mooie glazen kiemschaaltjes die perfect werken hebben ze trouwens ook bij de Dille & Kamille. We gebruiken deze zelf ook bij Eetwinkel STROOM en de kiemen groeien erop als kool… eeh… kiemen 😉
Recepten met kiemen
Eigenlijk kan je elk gerecht wel opleuken met een handje vol kiemen. Maar ze zijn natuurlijk uitermate geschikt voor door salades of als topping in een soep. Deze kievitsbonen salade met veldsla geef je bijvoorbeeld net wat extra’s door hem af te maken met radijskiemen. En deze zoete aardappel-paprika soep is heel lekker met een topping van bosui en rode bieten kiemen.
Heb jij nog lekkere recepten met kiemen? Of tips & tricks om zoveel mogelijk uit jouw eigen verbouwde kiemen te halen? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!