Wat goed is hoeft echt niet altijd van ver te komen. In Nederland hebben we dan wel geen Mediterraan klimaat, toch hebben we ook in ons eigen koude kikkerlandje een mooi aanbod van regionale producten. Ook producten waar je niet direct aan denkt vind je gewoon in eigen land. Zoals Nederlandse wijn.
Wist je dat in Nederland al sinds de Romeinse tijd wijn verbouwd wordt? De eerste wijngaarden bevonden zich allemaal rond Maastricht. Ondanks de vrij Noordelijke ligging, is het hier ideaal voor wijnbouw. Dit komt mede door de hellingen, maar ook de zeer vruchtbare lössbodem is een groot voordeel.
De verkoop van Nederlandse wijnen neemt ieder jaar toe. Inmiddels zijn de meeste wijnen ook “volwassen” genoeg om gastronomisch in te zetten. Nog steeds bevinden zich de meeste wijngaarden in Limburg, maar overal in Nederland zijn kleine pareltjes te vinden.
Kwaliteit gaat omhoog
Maar hoe komt het dan dat Nederlandse wijnen zoveel beter zijn geworden dan de zure wijnen die we eerst produceerden? Begin deze eeuw zijn er nieuwe druivensoorten naar Nederland gehaald zoals de Cabernet Cortis, Solaris en Souvignier Gris. Allemaal druivensoorten die goed gedijen in een koeler klimaat.
Ook is de technologie sterk verbeterd en vernieuwen de wijnboeren zichzelf continu. Dat zie je vooral terug in de duurzamere manier van werken die ze hanteren. Zo zet St. Martinus in Limburg drones in om boven de wijngaard data te verzamelen en in Friesland bij wijngaard de Frysling zijn het de schapen die het onkruid weg eten.
De afgelopen twee jaar hebben we warme zomers gehad en de druiven hebben zich ongekend kunnen ontwikkelen. Waar de Duitse Rieslings vaak wat hoger in de zuren is, heeft de Riesling in Nederland zich veel aromatischer ontwikkelt. Als je de kans krijgt moet je de Riesling van de Apostelhoeve uit 2019 eens proeven. Ongekend.
De Riesling van de Apostelhoeve bestel je bijvoorbeeld hier.
Gezien het klimaat en ook de toenemende vraag naar Nederlandse wijnen zal deze groei de aankomende jaren toenemen en hiermee zeer waarschijnlijk dus ook de kwaliteit. Een ontwikkeling die wij als liefhebbers van lokaal geproduceerde producten natuurlijk enorm toejuichen.
Over de auteur
Joris is floormanager en sommelier bij restaurant ‘t Amusement. In zijn zoektocht naar de lekkerste wijnen vindt hij steeds meer mogelijkheden dichter bij huis. Voor esteestrooker.nl schrijft hij over zijn bevindingen.
Vier Pasen thuis met een paasbox
Pasen komt eraan. En waarschijnlijk mogen de terrassen weer open. Toch blijven we nog even vrolijk door boxen. Voor horeca ondernemers was het afgelopen jaar op z'n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Onze gasten, waar we normaal gesproken alles voor doen, die mochten...
Hoe maak je een website voor je restaurant of food-business
Als je een bedrijf hebt, of als je een bedrijf wilt starten, dan kom je er eigenlijk niet meer onderuit: het hebben van een website. Of je nu een restaurant, café, bakker of delicatessenzaak hebt, een website is jouw online visitekaartje. En momenteel merken we het...
Giselle wilde per se ondernemen en besloot kaarsenmaakster te worden. Met succes!
Het is een vraag die ons allemaal waarschijnlijk wel eens bezighoudt: hoe doe je werk dat je leuk vindt? Door voor jezelf te beginnen heb je veel meer vrijheid om je werkdag in te richten zoals jij dat wilt. En bovendien is je werkdag waarschijnlijk veel afwisselender...
Leestip! Het gratis magazine Eetlust. Boordevol lustopwekkende tips in de strijd tegen voedselverspilling
Slappe wortels: niet sexy. Een beschimmeld stuk kaas: ook niet sexy. 'Daar kunnen we wat aan doen', bedachten ze bij Too Good To Go. Het onderwerp voedselverspilling kan namelijk wel wat sex appeal gebruiken. In de strijd tegen voedselverspilling kozen ze voor een...
Een bijzondere ervaring: ‘t Amusement LAB
Één van de leukste aspecten van zowel ondernemen als chefkok zijn, is dat je je creativiteit de vrije loop mag laten. Dat was in de eerste instantie ook waarom ik ervoor koos om voor mezelf te beginnen: het idee altijd alleen maar te moeten doen wat iemand anders me...
Reken af met tijdverspilling
Tijd is geld. En verspilling is slecht. Dus stop nou eindelijk eens met het verspillen van je tijd! Volgens het woordenboek is tijdverspilling het zinloos ergens tijd aan besteden. Wat ik me echter wel afvraag: moet je altijd zinvol bezig zijn dan? Uit onderzoek...
Tijdverspilling op vakantie
Anekdote van Estée Met de auto naar Zweden Wat gebeurde er? Ik besloot met de auto naar Zweden te gaan, dat leek mij een leuke route. Om 20.00 uur vertrokken we vanuit Arnhem richting Hamburg, waar we zouden overnachten, om vervolgens via Denemarken met de...
7 lessen die jou helpen om meer uit je dag te halen
Misschien ken je Stephen Covey wel. Hij schreef het boek 'the Seven Habits of Highly Effective People'. Hij wil laten zien hoe mensen de regie over hun eigen leven kunnen nemen. Het boek is uitgeroepen tot het belangrijkste businessboek van de twintigste eeuw....
Chantal van Kromkommer: ‘Ook bij groenten en fruit is er de drang naar perfectie’
Dat een deel van de groenten en het fruit in de afvalbak belandt, heeft regelmatig te maken met looks. Veggies die niet recht genoeg zijn, fruit met een deukje in hun schil: redenen voor de consument om ze links te laten liggen of waardoor ze het schap van de...
Kwalitijdsverspilling
Een belangrijk besefmoment tijdens deze ‘coronatijd’ is dat ik er op gewezen word wat een groot verschil er bestaat tussen kwaliteit en kwantiteit. In mijn dagelijkse leven is de druk van alledag vaak zo groot dat ik dingen altijd gehaast doe. Daardoor produceer ik...
Volg het Youtube kanaal van Estée voor nieuw inspiratie!
bekijk
2 Reacties
Een reactie versturen
Join
Work With Me

Goede recepten, leuke site en informatief, spannende prograMma’s
Knap wat je allemaal doet, inspirerend
Ah, leuk om te horen. Dankjewel! 🙂