Wat goed is hoeft echt niet altijd van ver te komen. In Nederland hebben we dan wel geen Mediterraan klimaat, toch hebben we ook in ons eigen koude kikkerlandje een mooi aanbod van regionale producten. Ook producten waar je niet direct aan denkt vind je gewoon in eigen land. Zoals Nederlandse wijn.  

Wist je dat in Nederland al sinds de Romeinse tijd wijn verbouwd wordt? De eerste wijngaarden bevonden zich allemaal rond Maastricht. Ondanks de vrij Noordelijke ligging, is het hier ideaal voor wijnbouw. Dit komt mede door de hellingen, maar ook de zeer vruchtbare lössbodem is een groot voordeel. 

De verkoop van Nederlandse wijnen neemt ieder jaar toe. Inmiddels zijn de meeste wijnen ook “volwassen” genoeg om gastronomisch in te zetten. Nog steeds bevinden zich de meeste wijngaarden in Limburg, maar overal in Nederland zijn kleine pareltjes te vinden. 

Kwaliteit gaat omhoog
Maar hoe komt het dan dat Nederlandse wijnen zoveel beter zijn geworden dan de zure wijnen die we eerst produceerden? 
Begin deze eeuw zijn er nieuwe druivensoorten naar Nederland gehaald zoals de Cabernet Cortis, Solaris en Souvignier Gris. Allemaal druivensoorten die goed gedijen in een koeler klimaat.

Ook is de technologie sterk verbeterd en vernieuwen de wijnboeren zichzelf continu. Dat zie je vooral terug in de duurzamere manier van werken die ze hanteren. Zo zet St. Martinus in Limburg drones in om boven de wijngaard data te verzamelen en in Friesland bij wijngaard de Frysling zijn het de schapen die het onkruid weg eten. 

De afgelopen twee jaar hebben we warme zomers gehad en de druiven hebben zich ongekend kunnen ontwikkelen. Waar de Duitse Rieslings vaak wat hoger in de zuren is, heeft de Riesling in Nederland zich veel aromatischer ontwikkelt. Als je de kans krijgt moet je de Riesling van de Apostelhoeve uit 2019 eens proeven. Ongekend. 

De Riesling van de Apostelhoeve bestel je bijvoorbeeld hier. 

Gezien het klimaat en ook de toenemende vraag naar Nederlandse wijnen zal deze groei de aankomende jaren toenemen en hiermee zeer waarschijnlijk dus ook de kwaliteit. Een ontwikkeling die wij als liefhebbers van lokaal geproduceerde producten natuurlijk enorm toejuichen. 

Over de auteur

Joris is floormanager en sommelier bij restaurant ‘t Amusement. In zijn zoektocht naar de lekkerste wijnen vindt hij steeds meer mogelijkheden dichter bij huis. Voor esteestrooker.nl schrijft hij over zijn bevindingen. 

Joris Kiezenberg

Restaurant 't Amusement

Vier Pasen thuis met een paasbox

Vier Pasen thuis met een paasbox

Pasen komt eraan. En waarschijnlijk mogen de terrassen weer open. Toch blijven we nog even vrolijk door boxen. Voor horeca ondernemers was het afgelopen jaar op z'n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Onze gasten, waar we normaal gesproken alles voor doen, die mochten...

Een bijzondere ervaring: ‘t Amusement LAB

Een bijzondere ervaring: ‘t Amusement LAB

Één van de leukste aspecten van zowel ondernemen als chefkok zijn, is dat je je creativiteit de vrije loop mag laten. Dat was in de eerste instantie ook waarom ik ervoor koos om voor mezelf te beginnen: het idee altijd alleen maar te moeten doen wat iemand anders me...

Kwalitijdsverspilling

Kwalitijdsverspilling

Een belangrijk besefmoment tijdens deze ‘coronatijd’ is dat ik er op gewezen word wat een groot verschil er bestaat tussen kwaliteit en kwantiteit. In mijn dagelijkse leven is de druk van alledag vaak zo groot dat ik dingen altijd gehaast doe. Daardoor produceer ik...

Volg het Youtube kanaal van Estée voor nieuw inspiratie!

 bekijk

2 Reacties

  1. Goede recepten, leuke site en informatief, spannende prograMma’s
    Knap wat je allemaal doet, inspirerend

    Antwoord
    • Ah, leuk om te horen. Dankjewel! 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Join

Work With Me