
Wijnsuggesties bij de Pinkster Culi Kit
Deze Pinksteren werd er voor het eerst door Estée een 3-gangen Masterclass gegeven middels een livestream. Van tevoren kon er een Culi Kit besteld worden, met recepten, ingrediëntenlijsten, een boodschappenlijst en bijzondere kruiden en ingrediënten. De recepten vind je hier. Om het helemaal af te maken zorgde de sommelier van restaurant ‘t Amusement voor bijpassende wijnaanbevelingen. Hierbij de wijnsuggesties.

Lamstartaar met watermunt daslook relish
Bij dit gerecht adviseer ik een wat kruidigere witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Chenin Blanc uit de Loire.
De Vouvray Chenin Blanc van Domaine d’Orfeuilles is hier een goed voorbeeld van. De wijn is mooi zuiver en ruikt voornamelijk naar rijp wit fruit. In de smaak, die overigens lang aanhoudt, blijft het rijpe fruit behouden, maar komt er ook wat meer kruidigheid naar boven. Mij doet het erg denken aan anijs. Deze kruidigheid gaat mooi samen met de relish.
Witte asperges met Noordzeeschol
Een klassiek schoolvoorbeeld, bij een wat vetter gerecht komt een vette wijn. Mijn eerste keus is hier een houtgelagerde Chardonnay. Ga bijvoorbeeld voor de Chardonnay van wijndomein Pietershof uit Teuven, net over de grens in Limburg. Dit is denk ik de beste Chardonnay die ik ooit heb mogen drinken en dan komt deze niet eens uit de Bourgogne.
De wijn heeft zoals je mag verwachten een houtopvoeding gehad. In de neus vooral de bekende botergeur. Iedere week vindt battonage plaats, suikers vergisten en de dode gistcelletjes zakken neer op de most. Iedere week roeren ze dit opnieuw door de wijn, hierdoor krijgt de wijn wat meer diepgang. Voordat de wijn gebotteld wordt, wordt deze wel gefilterd.


Aardbeiensorbet met vlierbloesem-meringue
Vlierbloesem gaat heel mooi samen met de Linge wit edelzoet van Betuws wijndomein. Deze dessertwijn is in 2019 verkozen tot de beste dessertwijn van de lage landen. De wijn wordt gemaakt van de Solaris. Rijpe trossen worden vrij laat in het seizoen geoogst en gaan naar zolder. Hier liggen ze 4 weken te drogen, Het water verdampt, waardoor aroma’s, suikers en zuren procentueel toenemen. Zie het als het inkoken van bijvoorbeeld een bouillon. De wijn smaakt naar rijp, exotisch fruit.
Over de auteur
Joris is floormanager en sommelier bij restaurant ‘t Amusement. In zijn zoektocht naar de lekkerste wijnen vindt hij steeds meer mogelijkheden dichter bij huis. Voor esteestrooker.nl schrijft hij over zijn bevindingen.
Vier Pasen thuis met een paasbox
Pasen komt eraan. En waarschijnlijk mogen de terrassen weer open. Toch blijven we nog even vrolijk door boxen. Voor horeca ondernemers was het afgelopen jaar op z'n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Onze gasten, waar we normaal gesproken alles voor doen, die mochten...
Hoe maak je een website voor je restaurant of food-business
Als je een bedrijf hebt, of als je een bedrijf wilt starten, dan kom je er eigenlijk niet meer onderuit: het hebben van een website. Of je nu een restaurant, café, bakker of delicatessenzaak hebt, een website is jouw online visitekaartje. En momenteel merken we het...
Giselle wilde per se ondernemen en besloot kaarsenmaakster te worden. Met succes!
Het is een vraag die ons allemaal waarschijnlijk wel eens bezighoudt: hoe doe je werk dat je leuk vindt? Door voor jezelf te beginnen heb je veel meer vrijheid om je werkdag in te richten zoals jij dat wilt. En bovendien is je werkdag waarschijnlijk veel afwisselender...
Leestip! Het gratis magazine Eetlust. Boordevol lustopwekkende tips in de strijd tegen voedselverspilling
Slappe wortels: niet sexy. Een beschimmeld stuk kaas: ook niet sexy. 'Daar kunnen we wat aan doen', bedachten ze bij Too Good To Go. Het onderwerp voedselverspilling kan namelijk wel wat sex appeal gebruiken. In de strijd tegen voedselverspilling kozen ze voor een...
Een bijzondere ervaring: ‘t Amusement LAB
Één van de leukste aspecten van zowel ondernemen als chefkok zijn, is dat je je creativiteit de vrije loop mag laten. Dat was in de eerste instantie ook waarom ik ervoor koos om voor mezelf te beginnen: het idee altijd alleen maar te moeten doen wat iemand anders me...
Reken af met tijdverspilling
Tijd is geld. En verspilling is slecht. Dus stop nou eindelijk eens met het verspillen van je tijd! Volgens het woordenboek is tijdverspilling het zinloos ergens tijd aan besteden. Wat ik me echter wel afvraag: moet je altijd zinvol bezig zijn dan? Uit onderzoek...
Tijdverspilling op vakantie
Anekdote van Estée Met de auto naar Zweden Wat gebeurde er? Ik besloot met de auto naar Zweden te gaan, dat leek mij een leuke route. Om 20.00 uur vertrokken we vanuit Arnhem richting Hamburg, waar we zouden overnachten, om vervolgens via Denemarken met de...
7 lessen die jou helpen om meer uit je dag te halen
Misschien ken je Stephen Covey wel. Hij schreef het boek 'the Seven Habits of Highly Effective People'. Hij wil laten zien hoe mensen de regie over hun eigen leven kunnen nemen. Het boek is uitgeroepen tot het belangrijkste businessboek van de twintigste eeuw....
Chantal van Kromkommer: ‘Ook bij groenten en fruit is er de drang naar perfectie’
Dat een deel van de groenten en het fruit in de afvalbak belandt, heeft regelmatig te maken met looks. Veggies die niet recht genoeg zijn, fruit met een deukje in hun schil: redenen voor de consument om ze links te laten liggen of waardoor ze het schap van de...
Kwalitijdsverspilling
Een belangrijk besefmoment tijdens deze ‘coronatijd’ is dat ik er op gewezen word wat een groot verschil er bestaat tussen kwaliteit en kwantiteit. In mijn dagelijkse leven is de druk van alledag vaak zo groot dat ik dingen altijd gehaast doe. Daardoor produceer ik...
Volg het Youtube kanaal van Estée voor nieuw inspiratie!
bekijk
Join
Work With Me

0 reacties