Wijnsuggesties bij de Pinkster Culi Kit

Deze Pinksteren werd er voor het eerst door Estée een 3-gangen Masterclass gegeven middels een livestream. Van tevoren kon er een Culi Kit besteld worden, met recepten, ingrediëntenlijsten, een boodschappenlijst en bijzondere kruiden en ingrediënten. De recepten vind je hier. Om het helemaal af te maken zorgde de sommelier van restaurant ‘t Amusement voor bijpassende wijnaanbevelingen. Hierbij de wijnsuggesties. 

Lamstartaar met watermunt daslook relish

Bij dit gerecht adviseer ik een wat kruidigere witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Chenin Blanc uit de Loire. 

De Vouvray Chenin Blanc van Domaine d’Orfeuilles is hier een goed voorbeeld van. De wijn is mooi zuiver en ruikt voornamelijk naar rijp wit fruit. In de smaak, die overigens lang aanhoudt, blijft het rijpe fruit behouden, maar komt er ook wat meer kruidigheid naar boven. Mij doet het erg denken aan anijs.  Deze kruidigheid gaat mooi samen met de relish.

Witte asperges met Noordzeeschol

Een klassiek schoolvoorbeeld, bij een wat vetter gerecht komt een vette wijn. Mijn eerste keus is hier een houtgelagerde Chardonnay. Ga bijvoorbeeld voor de Chardonnay van wijndomein Pietershof uit Teuven, net over de grens in Limburg. Dit is denk ik de beste Chardonnay die ik ooit heb mogen drinken en dan komt deze niet eens uit de Bourgogne.

De wijn heeft zoals je mag verwachten een houtopvoeding gehad. In de neus vooral de bekende botergeur. Iedere week vindt battonage plaats, suikers vergisten en de dode gistcelletjes zakken neer op de most. Iedere week roeren ze dit opnieuw door de wijn, hierdoor krijgt de wijn wat meer diepgang. Voordat de wijn gebotteld wordt, wordt deze wel gefilterd. 

Aardbeiensorbet met vlierbloesem-meringue

Vlierbloesem gaat heel mooi samen met de Linge wit edelzoet van Betuws wijndomein. Deze dessertwijn is in 2019 verkozen tot de beste dessertwijn van de lage landen. De wijn wordt gemaakt van de Solaris. Rijpe trossen worden vrij laat in het seizoen geoogst en gaan naar zolder. Hier liggen ze 4 weken te drogen, Het water verdampt, waardoor aroma’s, suikers en zuren procentueel toenemen. Zie het als het inkoken van bijvoorbeeld een bouillon. De wijn smaakt naar rijp, exotisch fruit. 

Over de auteur

Joris is floormanager en sommelier bij restaurant ‘t Amusement. In zijn zoektocht naar de lekkerste wijnen vindt hij steeds meer mogelijkheden dichter bij huis. Voor esteestrooker.nl schrijft hij over zijn bevindingen. 

Joris Kiezenberg

Restaurant 't Amusement

Vier Pasen thuis met een paasbox

Vier Pasen thuis met een paasbox

Pasen komt eraan. En waarschijnlijk mogen de terrassen weer open. Toch blijven we nog even vrolijk door boxen. Voor horeca ondernemers was het afgelopen jaar op z'n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Onze gasten, waar we normaal gesproken alles voor doen, die mochten...

Een bijzondere ervaring: ‘t Amusement LAB

Een bijzondere ervaring: ‘t Amusement LAB

Één van de leukste aspecten van zowel ondernemen als chefkok zijn, is dat je je creativiteit de vrije loop mag laten. Dat was in de eerste instantie ook waarom ik ervoor koos om voor mezelf te beginnen: het idee altijd alleen maar te moeten doen wat iemand anders me...

Kwalitijdsverspilling

Kwalitijdsverspilling

Een belangrijk besefmoment tijdens deze ‘coronatijd’ is dat ik er op gewezen word wat een groot verschil er bestaat tussen kwaliteit en kwantiteit. In mijn dagelijkse leven is de druk van alledag vaak zo groot dat ik dingen altijd gehaast doe. Daardoor produceer ik...

Volg het Youtube kanaal van Estée voor nieuw inspiratie!

 bekijk

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Join

Work With Me