Vanaf mei vind je op veel plekken de vlierbessenstruik in bloei. Deze bloesemschermen zijn in veel bermen en tuinen te vinden. Laat het niet aan je voorbij gaan en pluk de vlierbloesem eens om er een heerlijke siroop van te maken. Doe dit wel op korte termijn, over het algemeen bloeien de bloesems namelijk van mei t/m juni.
Een paar tips voor het plukken van vlierbloesem:
- Zoek een vlierbessenstruik die niet te dicht bij een drukke weg staat. Zo vermijd je dat de bloesems vol uitlaatgassen zitten.
- Ga geen vlierbloesems plukken in de regen. Het beste is als de bloesem zelf ook helemaal droog is, dus kies een droge dag uit (niet altijd makkelijk in Nederland, we know ;-))
- Pluk vroeg in de ochtend. Dan hebben de bloemetjes namelijk het meeste aroma.
- Pluk niet te veel. Ten eerste omdat er misschien anderen zijn die ook van de struik gebruik willen maken. Ten tweede omdat het natuurlijk heel zonde is als je uiteindelijk een deel weg moet gooien. En ten derde omdat de bloesems die blijven zitten uiteindelijk doorgroeien tot vlierbessen. En ook daar kan je weer een hoop lekkere dingen van maken!
- Was de vlierbloesemschermen niet. Je spoelt dan veel van de smaak weg. Schud ze uit, zodat kleine beestjes en vuiltjes uit de schermen kunnen vallen.
Vlierbloesem siroop maken
Heb je vlierbloesem geplukt? Dan is het nu tijd om daar siroop van te maken. Deze vlierbloesemsiroop is heerlijk als aardbeien-vlierbloesem mocktail, in een yoghurtswirl met rabarber en aardbei of als macaron vulling.
Zelf vlierbloesem siroop maken
Course: DrankenCuisine: In het seizoenDifficulty: Makkelijk1
liter20
minutesIngrediënten
20-25 vers geplukt vlierbloesemschermen
1 liter water
1 kg suiker
2 biologische citroenen
2 grote weckpotten, uitgekookt
Bereiding
- Zet en pan met het water en de suiker op het vuur en breng aan de kook.
- Snijd de citroenen in plakken en voeg deze toe aan de pan.
- Verdeel de vlierbloesemschermen (die je goed hebt uitgeschud) over de weckpotten
- Giet de warme suikersiroop over de vlierbloesemschermen. Verdeel de plakken citroen ook over de weckpotten, tussen de vlierbloesemschermen
- Doe de weckpotten dicht en laat een paar dagen zo staat. Schudt ze wel regelmatig even om.
- Na 3-4 dagen giet je het mengsel door een zeef en breng je het vocht nog een keer aan de kook in een pan.
- Leg een schone, natte theedoek op een zeef en giet daar het gekookte mengsel nogmaals doorheen om alles uit de siroop te filteren.
- Bewaar de siroop in de (opnieuw uitgekookte) weckpotten of uitgekookte flessen.
We hebben van de Culi Kit waarin je zelf zoete macarons leert maken nu ook een lente editie gelanceerd! Je ontvangt onder andere een flesje van onze huisgemaakt vlierbloesemsiroop en leert hoe je daar een heerlijke witte chocolade vulling mee maakt. Verder krijg je passievruchten coulis voor een passievruchten ganache en kurkuma-kardemom zout voor een salted karamel vulling.