Vandaag gaan we het eens hebben over de groente die eigenlijk een vrucht is en die op het moment in de tuin zijn vruchten afwerpt. Tomaten geven in het juiste seizoen de heerlijkste zoete smaak en zijn daarom echt een fijne toevoeging aan een hoop gerechten. 

Er bestaan heel veel soorten tomaten. We kennen allemaal de cherry-, roma-, en trostomaat wel, maar er is meer dan de soorten die je in de supermarkt kunt vinden! Geel, oranje, langwerpig, zwart, naja er bestaan heel veel verschillende varianten. Ga eens op zoek naar een boerderijwinkel of raadpleeg eens iemand met een moestuin. Het zal je versteld doen staan wat er op tomaat-gebied nog allemaal te vinden is. 

Tomaten bevatten lypoceen. Daar hebben ze ook hun rode kleur aan te danken. Tevens is lypoceen een geneeskrachtige antioxidant. Het interessante aan lypoceen is, dat je lichaam het beter kan opnemen als het verhit is. Wat lypoceen betreft kan je er dus beter soep of saus van koken. Maak bijvoorbeeld zelf een heerlijke passata. Het recept vind je hier. 

Het is beter om tomaten niet in de koelkast te bewaren, maar gewoon op kamertemperatuur. De kwaliteit wordt aanzienlijk slechter in de koelkast. En dat is natuurlijk zonde! Bewaar ze op het aanrecht, of bijvoorbeeld in de kelder.  

We hebben trouwens geluk dat tomaten het ook zo goed doen in ons klimaat en we deze dus makkelijk zelf kunnen telen of lokaal kunnen kopen. Van oorsprong is het namelijk een tropische plant, afkomstig uit Zuid-Amerika. In de 16e eeuw werden ze door ontdekkingsreizigers meegenomen naar Europa, waar ze natuurlijk met name in de Zuid-Europese keuken met veel liefde omarmd werden. De Italiaanse keuken zonder tomaat, kan je je dat nog voorstellen? 

Zin gekregen in tomaten? Maak bijvoorbeeld eens deze penne all’arrabiata met cherrytomaatjes en gerookte makreel. Zo lang de tomaten in seizoen zijn geven deze een extra smaakexplosie aan dit bordje comfortfood. 

Een andere dikke tip is trouwens deze tomatatin. Een oorspronkelijk zoet gerecht, dat ik hartig heb gemaakt, maar toch wel weer erg zoet smaakt. Volg je het nog? Maak ook niet uit, heerlijk is het in ieder geval!