We maken een leuke variant op de Nederlandse pannenkoek maar dan groen. Leuk voor de kleur en heel handig om stiekem wat groente in te verwerken zonder dat je het door hebt. Dit recept is ontwikkeld voor het jubileum van Molen de Kroon in Arnhem. Deze molen staat in Klarendal, de wijk waar ook mijn restaurant Eetwinkel STROOM gevestigd is (één van de leukste wijken van Arnhem!). Eigenlijk ben ik geen fan van kant-en-klare pannenkoekenmix, maar dat komt ook omdat er altijd zoveel rotzooi in gestopt wordt. Een mooie pannenkoeken mix direct bij de molen kopen is natuurlijk alleen maar aan te raden! Hier malen ze hun meelsoorten ambachtelijk en stellen ze een mooie melange samen voor een perfecte pannenkoek. Zonder toevoegde suikers en andere rotzooi. Bovendien gaan de opbrengsten van de producten naar beheer en onderhoud van de molen, wat belangrijk is om dit Nederlandse erfgoed in ons straatbeeld te houden.

Pannenkoeken zijn voor mij nostalgie. Dit borrelhapje maakte mijn moeder altijd bij iedere feestelijke gelegenheid, dus dat maakt het extra nostalgisch. Daarom leek dit me een perfect recept om te maken met de ambachtelijke pannenkoekenmix van Molen de Kroon.

Spinaziepannenkoek met crème fraiche & gerookte zalm

Recipe by Estée StrookerCourse: borrelhapjeCuisine: NederlandsDifficulty: Makkelijk
Aantal

8

pannenkoeken
Tijd

30

minutes

De pannenkoek roep waarschijnlijk bij iedereen wel nostalgische gevoelens op. Alhoewel de meeste mensen vooral bekend zijn met de zoete variant, weten we allemaal wel dat hartige smaken ook erg goed met pannenkoeken samen gaan. Denk maar eens aan de klassieker met appel en spek! Deze variant is wat verfijnder, maar brengt toch nog een beetje dat nostalgische gevoel met zich mee. Doet het erg goed als hapje als er iets te vieren valt.

Ingrediënten

  • 200 g pannenkoekenmix van de Klarendalse molen – Molen de Kroon

  • 400 ml melk

  • 30 ml olie

  • 3 eieren

  • 100 g verse spinazie (of eventueel 50 g diepvries)

  • 100 g winterpostelein (of eventueel veldsla)

  • 4 takjes dragon

  • peper en zout

  • 30 g boter om in te bakken

  • 1 citroen, rasp

  • 300 g gerookte zalm + eventueel extra gerookte zalm voor de liefhebber

  • 200 g crème fraiche

  • olijfolie

Bereiding

  • Om ervoor te zorgen dat de spinazie goed glad kan draaien gebruik ik voor mijn beslag een blender. Maar je kunt het eventueel ook maken met een staafmixer. Het is belangrijk de ingrediënten in de juiste volgorde in de blender te doen om te voorkomen dat hij vastloopt. Ik doe eerst de spinazie, dragon en eieren in de blender. Daarna de bloem en daarna de melk en olie. Voeg ook een goede snuf zout en peper toe. Het is namelijk belangrijk dat die spinaziepannenkoeken van zichzelf ook al smaak hebben en niet alleen de vulling.
  • Blend alles goed door elkaar tot het een glad en groen beslag is.
  • Verwarm een koekenpan met een klontje boter. Zorg dat de boter de hele pan ingevet heeft en dat de grootste bellen van de boter weg zijn en de pan dus goed heet. Voeg nu een lepel beslag toe en zorg dat het beslag de gehele pan met een dun laagje bekleedt. Start met hoog vuur en zet de pan daarna op wat lager vuur. Bak de pannenkoek circa twee minuten tot de bovenkant droog is. Draai hem dan voorzichtig met een paletmes om en bak nog circa 20 seconden. Leg de pannenkoek daarna op het bord om hem af te laten koelen.
  • Herhaal dit tot het beslag op is.
  • Als de pannenkoeken zijn afgekoeld bekleed je ze met een laag crème fraiche. Rasp er wat citroenschil overheen en bestrooi met wat versgemalen peper. Leg er daarna de plakjes gerookte zalm op tot het geheel is bedekt met zalm. Leg er ook wat winterpostelein in. Rol de pannenkoek dan strak op. Laat hem eventueel even opstijven in de koelkast (als je het als hapje serveert kun je ze beste een dagje bewaren in de koelkast als je ze netjes afdekt met folie).
  • Serveren: snijd de pannenkoeken in dunne plakjes en leg ze op een schaal of bord.