Tagliatelle van schorseneren in een romige saus met gebrande ui
Course: schorseneren, bijgerechtServings
4
personenVoorbereiding
30
minutesKooktijd
30
minutesIngrediënten
1 ui
Olie
15 g boter
2 el honing
1 kleine pastinaak
75 ml witte wijn
75 ml room
1½ kg schorseneren
½ citroen
2 tl fijne mosterd
peper en zout
50 gram hazelnootjes
(bittere) bladsla als mizuna
Bereiding
- Was de schorseneren grondig en bewaar een schorseneer apart. Schil de andere schorseneren vervolgens onder de stromende kraan. Hierdoor oxideren de schorseneren minder snel en worden ze dus niet zo snel bruin. Zorg ervoor dat alle zwarte schil verwijderd is. Trek daarna met een dunschiller lange slierten van de schorseneren zo dik als tagliatelle. De slieren moeten direct in een bak met koud water. Van de restjes schorseneren waarvan het niet meer lukt om slieren te trekken maak je de saus. Snijd deze in kleine stukken.
- Blancheer de slierten in een pan met kokend water voor circa een minuut. De schorseneren tagliatelle moet net als normale pasta beetgaar zijn. Spoel de tagliatelle daarna af moet koud water en bewaar voor later in het recept.
- Schil de overgebleven schorseneer niet maar drek hier direct lange banen van. Bewaar ook deze slierten in koud water.
- Verwarm de frituurpan (of olie in een pan met thermometer) tot 170 °C. Laat de schorsenerenslierten met schil uitlekken en frituur deze in circa drie minuten goudbruin. Houd de slierten een beetje in beweging zodat ze niet aan elkaar gaan plakken en ze mooi opkrullen. Laat ze uitlekken op keukenpapier en breng ze op smaak met een snufje zout.
- Pel en snijd de ui in ringen. Verwarm een hapjespan met een scheut olie en een klontje boter. Bak de ui in circa 5 minuten donkerbruin. Voeg ondertussen de honing toe en laat de uien karamelliseren. Schil en snijd een pastinaak in kleine blokjes en voeg deze samen met de restjes schorseneer toe aan de uien. Blus het geheel af met een scheut witte wijn en wat water totdat alles net onder staat. Kook de saus circa 15 minuten door en breng de saus op smaak met wat peper en zout en de mosterd. Voeg ook de room toe.
- Mix alles fijn tot een gladde saus in een blender of keukenmachine. Voeg eventueel wat citroensap toe om de saus wat frisheid mee te geven.
- Verwarm de pasta in de hapjespan met de saus en laat dit kort doorkoken voor circa drie minuten.
- Serveer de tagliatelle in een diep bord met de chips van schorseneren er overheen. Serveer de bittere salade erbij met daaroverheen wat hazelnootjes.