Tomaten eten we in overvloed. Wat we ons echter vaak niet meer beseffen is dat de tomaat een echte zomervrucht is. Toch kunnen we hem jaarrond verkrijgen. Dit komt ook omdat wij in Nederland ver ontwikkeld zijn in het produceren van allerlei tomaten uit verwarmde kassen. Mooie technieken uiteraard, toch hecht ik veel waarde aan hoe het oorspronkelijk bedoeld is. Als de zon in de zomer voldoende warmte geeft om de tomaat op een beschutte plek te laten groeien. In de zomer dus tomaten in overvloed. En om er dan toch ook in andere seizoenen van te kunnen genieten kun je zelf tomatenpassata maken. 

Tomatenpassata

Recipe by Estée StrookerCourse: SausCuisine: ItaliaansDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

15

minutes

Gebruik hele rijpe tomaten voor dit recept. Tomaten die niet meer lekker zijn om zo te eten. Daar zit enorm veel smaak aan. Je zal jezelf dankbaar zijn als je hier een pot van in de voorraadkast hebt staan!

Ingrediënten

  • 3 kg overrijpe tomaten (mogen verschillende soorten zijn)

Bereiding

  • Snijd de beurse plekken er vanaf en snijd ze daarna in grove stukken. Doe de tomaten in een grote pan en voeg een klein scheutje water toe en een flinke snuf zout.
  • 
Breng de tomaten aan de kook en laat ze circa vijftien minuten doorkoken terwijl je af en toe roert.
  • 
Zorg ervoor dat je potten goed schoon zijn door ze bijvoorbeeld door de vaatwasser te doen of te vullen met kokend water en ze op die manier om te spoelen.
  • Mix de tomaten in de keukenmachine tot een egale massa. Het hoeft niet super glad te zijn.
  • Giet de tomatenpassata daarna in de potten en sluit ze direct af. Draai de potten om zodat ze vacuüm kunnen zuigen en laat ze afkoelen.