Zuurkool is in feite gefermenteerde witte kool en super gezond. Het bevordert onder andere de darmflora en de stoelgang. En het is ook gewoon heel lekker én makkelijk zelf te maken. Ook van rode kool! Dus zoek een mooie kool uit en ga aan de slag.

Zuurkool maken van (rode) kool

Recipe by Estée StrookerCourse: BijgerechtenCuisine: Nederlandse keukenDifficulty: Makkelijk
Porties

8

porties
Bereiding

10

minutes

Van sommige dingen weten we niet eens meer hoe makkelijk het is om het zelf te maken. Zo ook zuurkool, heb je er überhaupt al wel eens aan gedacht om dit te maken in plaats van een zakje in de supermarkt te kopen? Het vergt alleen wat meer planning, aangezien de kool een paar weken moet fermenteren. Maar zodra je daar eenmaal aan gewend bent, wil je niet meer anders!

Ingredienten

  • 1 (rode) kool van ca een kg

  • 15 g zout

  • Een weckpot met inhoud van 2 liter

Bereiding

  • Was de rode kool grondig. Snijd hem doormidden en snijd hem daarna in zeer dunne plakken.
  • Meng de kool samen met het zout in een grote kom en kneed de kool samen met het zout voor circa vijf minuten tot de kool slap is geworden van het zout en wat sap heeft los gelaten.
  • Vul de (schone!) weckpot met de kool en druk deze zorgvuldig aan totdat de pot tot aan de rand goed gevuld is. Giet eventueel het overtollige vocht uit de kom waar je de kool gekneed hebt er bovenop zodat de kool helemaal onder water staat.
  • Doe de weckpot dicht en zet hem op een koele plek maar niet in de koelkast. Laat de kool minimaal drie weken fermenteren. Je kunt hem ook nog wat langer laten staan.

[ingredients=’ingrediënten]

  • 1 (rode) kool van ca een kg
  • 15 g zout
  • Een weckpot met inhoud van 2 liter
    [/ingredients]

[directions=’bereidingswijze’]

  1. Was de rode kool grondig. Snijd hem doormidden en snijd hem daarna in zeer dunne plakken.
  2. Meng de kool samen met het zout in een grote kom en kneed de kool samen met het zout voor circa vijf minuten tot de kool slap is geworden van het zout en wat sap heeft los gelaten. 
  3. Vul de (schone!) weckpot met de kool en druk deze zorgvuldig aan totdat de pot tot aan de rand goed gevuld is. Giet eventueel het overtollige vocht uit de kom waar je de kool gekneed hebt er bovenop zodat de kool helemaal onder water staat.
  4. Doe de weckpot dicht en zet hem op een koele plek maar niet in de koelkast. Laat de kool minimaal drie weken fermenteren. Je kunt hem ook nog wat langer laten staan. 
    [/directions]
Kook je mee? Op 5 juni geef ik een online kookworkshop met de Culi Kit. De Culi Kit bevat ingrediënten die we in de keuken van mijn restaurant voor je voorbereiden, zodat je kunt koken als een chef zonder zelf de hele dag in de keuken te moeten staan. Wij doen als het ware een stukje van de mise en place voor je. Reserveer jouw Culi Kit & deelname aan de workshop hier. 
Holler Box