RECEPTEN
Crêpes
Wij serveren als een van onze desserts in het restaurant momenteel crêpes Suzanne. Ons Hollandse antwoord op de Franse Crêpes Suzette. 😉 Klassiek worden deze crêpes geserveerd met karamel en...
Bevroren frambozen met yoghurtpudding en basilicumsiroop
Genieten van de smaken van de zomer! Dat doe je met dit frisse nagerecht absoluut. Meer van dit soort inspiratie? Dit gerecht komt uit het kookboek Estée Kookt - de Nieuwe Nederlandse keuken...
Tartelette met sherryvijgen
Dit recept komt uit het kookboek Pret à diner (shop 'm hier!) en is een heerlijke combinatie tussen zoet en kaas. Voor iedereen die niet per se liefhebber is van zoete desserts een perfecte...
Vietnamese noodlesoep met rauwe wagyu slices en paksoi
Dit is een recept dat we ontwikkelden in opdracht voor Landgoed de Houberg. Een biologische boerderij waar bodem, gewassen en dieren beschouwd worden als één ecosysteem, dat het sterkst is als het...
Biefstukreepjes in stroganoffsaus met gepofte aardappel
Dit is een recept dat we ontwikkelden in opdracht voor Landgoed de Houberg. Een biologische boerderij waar bodem, gewassen en dieren beschouwd worden als één ecosysteem, dat het sterkst is als het...
Bisque van kreeft
Bisque is een gebonden soep bereid van schaaldieren. Deze variant is natuurlijk de meest luxe variant die je maar bedenken kan. Als je zelf kreeft bereidt (bijvoorbeeld kreeft met verveine...
Kreeft met verveine mayonaise
Geen makkelijk gerechtje om te bereiden, maar super decadent! Als je het aandurft om levende kreeft klaar te maken kan je vervolgens genieten alsof je in een restaurant zit. Levende kreeft bestel je...
Panna cotta met gezouten dadelpuree & gegrilde vijg
Dit is een toetje categorie makkelijk, maar bijzonder! Ik maakte de panna cotta daarom agar agar, een plantaardige vervanger van gelatine. Agar agar haal je bijvoorbeeld bij de Toko of bij een...
Zelf bietenhumus maken
https://youtu.be/SrLFk9WQufk Zelf humus maken is helemaal niet moeilijk, maar wel veel lekkerder en ook nog eens een stuk gezonder! Estée laat zien hoe je met de Thermomix in een handomdraai een...
Basis Gastrique
Een gastrique is een ingekookte vloeistof op basis van onder ander azijn die dient als basis voor verschillende sauzen, zoals bearnaisesaus. Met deze basis maak je lekkere Franse sauzen. Het klinkt...
Basis mayonaise maken
Zelfgemaakt is het lekkerst! Dat geldt zeker voor sauzen. Wil je meer leren over sauzen en tips en tricks krijgen voor het maken van allerlei soorten saus op basis van verschillende bereidingen?...
Aardbei-vlierbloesem mocktail
We zien dat er steeds meer een trend ontstaat richting alcoholvrije drankjes. Genieten kan ook met mate en proosten hoeft niet altijd met een alcoholische versnapering. Deze mocktail is super zomers...
Sinaasappelsaus voor bij eend
Eendenborst met sinaasappelsaus. Misschien is het een gerecht dat je eerder in een restaurant zou bestellen dan dat je eraan denkt om het thuis klaar te maken, maar als je je er even toe zet is het...
Pesto van daslook en gerookte amandelen
Daslook groeit van maart tot juni. Het is een wilde plant, die je vaak tegenkomt in grote groepen bij elkaar. Je herkent daslook aan de lange brede groene bladeren en kleine witte bloemetjes....
Bleekselderij schuitjes met kipkerrie salade
Kitscherig retro, maar stiekem toch heel lekker. En ik moet eerlijk zeggen dat ik daar zelf erg enthousiast van word. Je hoeft niet altijd te verrassen met nieuwe smaken maar je kunt ook ontroeren...
Tosti van krentenwegge en brie
Als je het over comfort heb dan denk ik aan gesmolten kaas gecombineerd met een net te vettig stuk krokant brood. Heerlijk! Dit is weer zo’n voorbeeld waarin bewezen wordt dat textuur bij eten...
Pasta met groene asperges en rucolapesto
Asperges zijn een voorbeeld van échte seizoensgroenten. Alleen in beperkt tijd verkrijgbaar en super lekker. Daar moet je van profiteren natuurlijk. De groene asperges zijn lekker omdat ze hun bite...
Kurkuma-gember-sinaasappelthee
Gemberthee. Het is niet meer weg te denken uit het assortiment van de hippe koffietentjes en ik tref het ook steeds vaker bij mensen thuis aan. Zelf heb ik eigenlijk ook altijd wel een stronk gember...
Hoe maak je zelf oesters open?
Zelf oesters open maken is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je dit moet doen. Het is namelijk wel de bedoeling dat je de oester op de juiste manier openmaakt, om te voorkomen dat er...
Nam Ya Curry pasta
Gele Nam Ya vis curry met groene thee noodles
Ik (Charis) ben op het moment aan het werk vanuit Thailand. Een nogal bijzondere gewaarwording, want door tante Cor zijn er nauwelijks toeristen. Normaal gesproken wordt Thailand natuurlijk door...
Koek-en-zopie anno 2021
Afgelopen zaterdag filosofeerde ik met mijn 98-jarige opa over de (toen nog aangekondigde) flinke hoeveelheid sneeuw en de pittige vorst die we gedurende zijn verjaarsweek (hij is vandaag 11...
Voorproefje uit mijn nieuwe kookboek! Tagliatelle met beurre blanc, zeekraal, gerookte forel en foreleitjes
Dit is een klassieker van mijn oom. Een comfortabele pasta die heerlijk is als voorgerechtje. De gerookte vis smaak geeft het gerecht body. Hij maakt hem altijd met paling maar ik vind gerookte...
Vegan open lasagne van knolselderij en linzen
Broodpudding van left-over kerststol
Tijdens de feestdagen heb je vaak brood over. Kerststol, croissantjes, of misschien toch net weer te veel broodjes bij de bakker gehaald. Een broodpudding is het perfecte gerecht om restjes brood in...
Kroketten: perfect voor left-over ragout!
Het recept voor een heerlijke kippenragout vind je hier. Heb je net iets te veel ragout gemaakt? Lucky you! Dat is namelijk een perfecte basis voor huisgemaakte kroketjes. Maar je kan de kip in het...
Brownie met oreo’s
Quilty pleasure to the max. Deze brownie is lekker plakkerig en heeft een super intensieve chocoladesmaak omdat er relatief veel cacao in gaat. De oreokoekjes geven een knapperige bite, maar heb je...
Aardpeer-linzensoep
De aardpeer, ook wel bekend als topmaninboer, knolzonnebloem of Jerusalem Artichoke, is een vergeten groente die we eigenlijk niet hadden mogen vergeten! Het is familie van de zonnebloem. De knollen...
Romige aardappelpuree
Tagliatelle van schorseneren in een romige saus met gebrande ui
Spinaziepannenkoek met crème fraiche & gerookte zalm
We maken een leuke variant op de Nederlandse pannenkoek maar dan groen. Leuk voor de kleur en heel handig om stiekem wat groente in te verwerken zonder dat je het door hebt. Dit recept is ontwikkeld...
Rouleau van paddenstoelen en zeewier
Deze supersmaakvolle rouleau heeft dankzij de zeewier toch die lekker hartige smaak die je soms mist als je geen vlees of vis eet. Uit de zee haal je veel voedzame stoffen, daar mag best wat vaker...
Schwarzwalder kirsch bananabread (vegan en glutenvrij)
Geïnspireerd op een reis naar Australië en een verhuizing naar Duitsland. Down Under stonden bananabread en carrotcake zeer regelmatig op het 'menu'. Heerlijk bij een flat white! En gelukkig ook...
Hertencarpaccio met wortelsalade
Huzarensalade
Huzarensalade is oer Hollands en eigenlijk best wel feestelijk. Het doet misschien een beetje denken aan de verjaardag van oma, maar een goed klaargemaakte huzarensalade is voor mij echt een guilty...
Bramen clafoutis met tijm
Zelfgemaakte Chai Siroop
Fruit springrolls met munt-noten dip
Summerrolls of (ongefrituurde) springrolls zijn rijstvellen met een lekkere vulling die je even door een dipsaus haalt voordat je ze eet. Ingrediënten zijn vaak glasnoodles, garnalen en...
Klassieke franse uientaart met honing, tijm en geitenkaas
Deze taart is zo lekker! Natuurlijk vooral omdat hij echt lekker smaakt, maar de makkelijkebereiding en inhoud zorgen ervoor dat hij nog lekkerder smaakt. En als klapper op de vuurpijl is hijook nog...
Warrige warmoes (of snijbiet) met kaaskoekjes
Als er één knappe groente bestaat dan is het wel de warmoes (een andere benaming voor snijbiet). Keer op keer geniet ik zo ontzettend van haar prachtige stelen in de kleuren van de regenboog. Soms...
Tomatensoep
Als je lekker rijpe tomaten ziet liggen, op de markt bijvoorbeeld, neem ze dan mee! Dat zijn de beste tomaten om een heerlijk soepje mee te maken. Juist als ze een plekje of butsje hebben, geven ze...
Red velvet pannenkoeken met gerookte zalm
Rode bieten zijn een prachtige natuurlijke kleurstof. Je maakt 'simpele' pannenkoeken bijzonder én verwerkt er meteen wat extra groenten in! Deze red velvet pancakes zijn de net wat specialere...
Ouderwetse wentelteefjes
Deze heerlijke ouderwetse wentelteefjes zijn de perfecte manier om jouw oude brood mee te verwerken tot een nieuw, super lekker gerecht. Een makkelijk, verspillingsvrij ontbijtje. Kop thee erbij en...
Tom Yam Soep
Hoewel de soep niet overal zo pittig wordt gegeten als dat ‘ie wordt opgediend (lees: er zijn veel regionale verschillen), is er één constante: de vulling. In de soep zit namelijk meestal kai (kip),...
Gouden Melk
Tomatenpassata
Tomaten eten we in overvloed. Wat we ons echter vaak niet meer beseffen is dat de tomaat een echte zomervrucht is. Toch kunnen we hem jaarrond verkrijgen. Dit komt ook omdat wij in Nederland ver...
Lavendelsiroop
Maïs mash met paprika en peterselie
Maïs van het vuur
Oostindische kers-salade met crème van aubergine & knoflook
Van aubergine kan je een heerlijke romige crème maken. Wellicht ken je Baba Ganoush, ook een fijne aubergine-spread, maar dan met invloeden uit de Mediterrane keuken. Deze crème bevat wat minder...
Penne all’arrabiata met cherrytomaatjes en gerookte makreel
Bloemenboter
Eetbare bloemen zijn prachtig. Maar ze blijven niet zo lang mooi. En bovendien eten mensen ze vaak niet op als je ze ergens op serveert! Doodzonde want eetbare bloemen vind ik dus echt heel erg...
Gegrilde Hollandse flessen met zwarte tzatziki en peultjes
Rabarbertaart met gember
Salade van boontjes en peultjes met warme dille vinaigrette
Gegrilde sla met slasaus
Italiaanse meringue
Koolrabi-spinazie gazpacho met Hollandse garnalen
Aardbeiensorbet: ijs zonder ijsmachine
Yoghurt swirl
Toegegeven: dit kost je net wat meer moeite dan gewoon wat yoghurt in een bakje scheppen, maar je start je dag wel op een vrolijke en feestelijke manier. Hier word je toch blij van? De kleuren zijn...
Culi Kit 3-gangen menu | lamstartaar | asperges met schol | aardbeiensorbet met vlierbloesem meringue
Speciaal voor Pinksteren ontwikkelde Estée een 3-gangen menu voor de Culi Kit. Iedereen die de Culi Kit bestelde ontving een kit met kruiden, recepten en een boodschappenlijst. En er kon live mee...
Loudi’s granola met koffie, cacao en kaneel
Kippenragout
Als ik er nu over nadenk is kippenragout misschien wel mijn lievelingseten. Niet omdat het nou zo super culinair spannend is. Maar omdat dit gerecht zo’n nostalgisch gevoel bij mij opwekt. Iedere...
Kippenbouillon
Het gebruiken van bouillonblokjes is zo normaal geworden dat je er waarschijnlijk niet eens meer bij stil staat dat het ook mogelijk is om zelf bouillon te trekken. Maar geloof me, als je het...
Zoete aardappel-paprika soep
Soep kan eigenlijk altijd. In ieder seizoen, tijdens iedere gelegenheid. Een soepje gaat er altijd wel in. Maak het als voorafje of lekker voor bij de lunch. Soepen zijn een uitstekende manier om...
Andijvie stamppot
Stamppot is een heerlijk bordje Hollands comfortfood. Ook in de lente kan ik daar af en toe echt zin in hebben. Met lekker knapperige groene bladgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie, geef je de...
Asperges met botersaus
Wat fijn dat ze er weer zijn: Hollandse asperges. Het witte goud is één van mijn lievelingsgroenten. Het is bijzonder dat ze zo'n exclusief karakter hebben. Slechts kort per jaar verkrijgbaar en uit...
Geglaceerde worteltjes
Deze heerlijk zachte, zoete wortelen zijn een super smaakvol bijgerecht. Serveer ze bijvoorbeeld bij een stuk vis of vlees. Hiermee krijg je zelfs de niet-wortel-liefhebber aan de wortel.
Gekarameliseerde appeltjes
'An apple a day, keeps the doctor away'. Maar soms worden appels een beetje saai. Daarom hier een heel simpel recept om je appeltjes te karameliseren. Lekker om zo te eten, of met een beetje...
Kievitsbonensalade met veldsla
Kievitsbonen worden ook wel Pintobonen genoemd. Ze hebben een gevlekt uiterlijk en lijken een beetje op kievitseitjes. Net als andere peulvruchten zijn kievitsbonen hartstikke gezond. Ze kunnen het...
Prei-mosterdsoep
Romig en warm. Soep is eigenlijk altijd fijn. En deze prei-mosterdsoep is een echte comfortsoep. Heerlijk in de winter en gezonder dan een 'simpele' mosterdsoep, vanwege de toevoeging van de prei.
Zelf mayonaise maken
Heb je wel eens zelf mayonaise gemaakt? Zelfgemaakt is altijd toch net iets lekkerder dan uit een pot. En je kan de smaak helemaal aanpassen naar jouw eigen voorkeur! Het is niet moeilijk. Probeer...
Zuurkool maken van (rode) kool
Zuurkool is in feite gefermenteerde witte kool en super gezond. Het bevordert onder andere de darmflora en de stoelgang. En het is ook gewoon heel lekker én makkelijk zelf te maken. Ook van rode...
De appeltaart van mijn moeder
Eerlijk is eerlijk: ik heb geen eigen recept voor appeltaart. Ik bak ook zelf ook niet echt vaak een appeltaart, terwijl ik wel enorm kan genieten van zo'n lekkere punt! Maar mijn moeder bakt de...
Ouderwetse witlof uit de oven met ham en kaas
Boerenkool met zuurkoolspek
Zo lekker in de winter: een heerlijke smeuïge en romige boerenkoolstamppot met het zoute van spek. Ik voeg en ook graag wat Hollands zuur aan toe, om ook een zuurtje aan het gerecht toe te voegen....
Pasta met paddenstoelenroomsaus
Er gaat niks boven een goede paddenstoelenroomsaus. Door niet alleen verse, maar ook gedroogde paddestoelen aan de saus toe te voegen krijg je een heerlijke rijke paddenstoelensmaak. Daarnaast voeg...
Pannenkoeken met honing & citroen
Voor mij geen dikke Amerikaans pannenkoeken, maar gewoon lekkere Hollandse pannenkoeken (die misschien wel iets neigen naar Franse crêpes), geserveerd met lekker veel van deze heerlijke...
Stoofpeertjes
Het is elk jaar weer zo fijn als de stoofpeertjes er eindelijk zijn! Ze zijn van oktober t/m februari in het seizoen en geven, mede door deze tijdelijke beschikbaarheid, ieder gerecht meteen een...
Balletje gehakt met jus
Opa’s spritsen
Een levendige herinnering zowel in mijn hoofd als in mijn mond zijn de spritsen van mijn opa. En wat zijn die moeilijk te evenaren zeg! Ik kan mij nog zo goed herinneren dat ik als kind de...
Gepofte herfstgroenten
Het fijne aan de herfst is de heerlijke smaken die het met zich meebrengt. Pompoen, biet, paddestoelen; ik vind het allemaal even lekker. Juist omdat ze ook zo divers zijn in de manier waarop ze...
Groene gember-komkommer iced tea
De warme zomerdagen zijn weer inzicht. Dat betekend zon, ijsjes en lekkere koude drankjes. Waaronder deze lekker groene gember-komkommer iced tea. Altijd als ik wil afkoelen van die hete zon drink...
Tomatatin
Powerpancakes met kaneelyoghurt, blauwe bessen & amandelen
Shepherd’s pie
De Shepherd’s pie een lekkere Britse klassieker die al in een heleboel varianten is nagemaakt enwaar menig huishouden haar eigen versie van gemaakt heeft. Dit recept is ook zeker niet deklassieke...
Bietenhummus
Op zoek naar een recept voor een heerlijke gladde en zachte hummus, die ook nog eens super mooi van kleur is? Zoek niet verder, maar probeer dit recept voor bietenhummus eens. Super lekker voor op...
Bieten-venkelsoep
Nu de feestdagen weer achter de rug zijn is het tijd om weer 'back to basic' te gaan. Ik heb zelf in ieder geval altijd wel zin om weer een beetje gezonder te doen in januari. Soep past daar top...
Makreel van het vuur met citroen
Makreel is een heerlijke Hollandse vis. Toch eten we best weinig vis in Nederland. Zelf vind ik makreel super smakelijk, omdat het van nature een wat vettere vis is. Door in het vuur te garen krijgt...
Gebraden fazant
In het juiste seizoen hou ik erg van wild. Ik verwerk graag zelf de dieren van kop tot staart. Zo weet ik dat ze een goed leven hebben gehad. Bovendien is wild heel rijk van smaak! Wilde fazant is...
Gestoofde rode kool
Rode kool uit een potje is echt niet nodig! Het is zoveel lekkerder en gezonder om het zelf te maken. Bovendien is het helemaal niet moeilijk. Ik vind dit een heerlijk bijgerecht voor het...
Rivierkreeft cocktail met venkel
We kennen allemaal wel een klassieke garnalencocktail, maar deze variant met rivierkreeftjes zou je kunnen zien als deluxe variant daarvan. Sinaasappel en venkel zijn sowieso een heerlijke...
Gevulde zoete aardappel
Een klassieker: de gevulde aardappel. Je poft ze in de oven (of op de barbecue! Het is dan wel handig om ze van tevoren te garen in de oven en daarna nog even te laten nagaren op de barbecue, anders...