Chantal van Kromkommer: ‘Ook bij groenten en fruit is er de drang naar perfectie’

Dat een deel van de groenten en het fruit in de afvalbak belandt, heeft regelmatig te maken met looks. Veggies die niet recht genoeg zijn, fruit met een deukje in hun schil: redenen voor de consument om ze links te laten liggen of waardoor ze het schap van de supermarkt niet eens halen. Chantal Engelen zag dit leed met kromme tenen aan. Met Kromkommer strijdt ze voor de gelijke rechten voor al het groenten en fruit.

En met dat strijden voor gelijke rechten bedoelt Chantal dat ze wil laten zien dat kromme en rechte varianten even lekker smaken. Ook groenten en fruit met een minder perfect uiterlijk verdienen volgens haar een vaste plek in het schap. Chantal startte zeven jaar geleden met overbrengen van deze boodschap, samen met Lisanne van Zwol en Jente de Vries. Inmiddels zijn er heel wat campagnes gevoerd, is er eigen soep van kromme groenten op de markt gebracht en kun je sinds kort zelfs een kinderboek van Kromkommer kopen. Chantal vertelt over het verloop van de afgelopen tijd.

Wat was voor jou de belangrijkste reden om te starten met Kromkommer?

“Het is inmiddels algemeen bekend dat er enorm veel voedsel wordt verspild, vooral als het gaat om groenten en fruit. Het is bizar als je hoort dat telers soms wel dertig procent van hun oogst moeten weggooien, omdat dit percentage niet aan bepaalde ‘schoonheidsnormen’ voldoet, maar er eigenlijk niets mis mee is. Voor mij voelde dat als een soort onrecht en met Kromkommer wilden we dit graag aan het licht brengen. Het idee was en is om aandacht te vragen voor dit probleem en te zoeken naar een structurele oplossing. 

Dat kan alleen als uiteindelijk de kwaliteitseisen worden aangepast. Hierdoor kan een teler in plaats van tachtig procent van zijn oogst bijvoorbeeld 95 procent aan de supermarkt verkopen. Maar dat neemt niet weg dat het om een complex probleem gaat dat in de hele keten zit. Dat we met Kromkommer zeggen te strijden voor gelijke rechten is natuurlijk grappig bedoeld, maar er zit vergelijkbaarheid in met mensen. De voorkeur geven aan iets dat er uniform uitziet, de drang naar perfectie: dat is iets dat speelt in onze maatschappij. De parallel met mensen is daardoor heel makkelijk te maken.”

Wat is volgens jou het belangrijkste dat Kromkommer de afgelopen jaren heeft kunnen bijdragen in de strijd naar minder voedselverspilling?

“Ik denk vooral het onderwerp voedselverspilling op de agenda te zetten. Toen wij begonnen hadden nog maar weinig mensen van dit probleem gehoord, en al helemaal niet op het gebied van groenten en fruit. Wat ons bovendien anders maakt, is dat we altijd naar nieuwe creatieve manieren zoeken om onze missie te verspreiden en mensen daarbij te betrekken. Zo stonden we bijvoorbeeld wel eens midden op de Amsterdamse Dam te protesteren met negen ton courgettes voor de gelijke rechten van groenten en fruit. Dat zijn acties die we wel vaker doen, simpelweg om aandacht te vragen en een grote groep mensen te bereiken.

“Natuurlijk is het een heel serieus probleem, maar dat betekent niet dat je aanpak dat ook moet zijn. Die mag best positief zijn en een beetje op het randje zitten.”

Een van onze succesvolste acties was denk ik wel een campagne die we in 2018 voerden. Hier kwam een motie uit die werd aangenomen in de Tweede Kamer.” 

Het aannemen van zo’n motie door de Tweede Kamer is niet iets dat je zomaar voor elkaar krijgt. Waarom is jullie aanpak zo effectief denk je?

“Dat heeft denk ik vooral te maken met de aanpak die wij hanteren: we willen mensen op een grappige en luchtige manier bewust maken van het probleem. Ik denk dat dit politici aanspreekt en dat zij openstaan voor een menselijk verhaal. De inhoud van onze boodschap was helder, maar we hebben er wel Kromkommer-sausje aan gegeven door met pakketjes met ‘verboden vruchten’ (misvormde kiwi’s) naar de Tweede Kamer te gaan. Natuurlijk is verspilling een heel serieus probleem, maar dat betekent niet dat je aanpak dat ook moet zijn. Die mag best positief zijn en een beetje op het randje zitten. Onze ‘pruimen-actie’ op de pride in Amsterdam is daar ook een mooi voorbeeld van. Hierbij deelden we pruimen uit die te klein waren voor het schap en liepen we met borden met teksten als size doesn’t matter door de stad. Mensen moesten daar om lachen. Als je vervolgens uitlegt waarom je daar staat, merk je dat de boodschap wel binnenkomt.”

Jullie hebben inmiddels een aardige Kromminity, zoals jullie dit noemen, opgebouwd. Zo hebben jullie bijna 7000 volgers op Instagram en ruim 27 duizend op Facebook. Wat is het voordeel van zo’n sterke aanhang?

“Je merkt dat mensen willen helpen als ze ergens in geloven. Zo is de productie van onze eerste soepen gesubsidieerd door crowdfunding, net als het op de markt brengen van ons (kromme) speelgoed. Die mensen konden we met name bereiken door onze social mediakanalen. Dat we een van de eerste waren op dit gebied en onze aanpak iets creatiever is, heeft geholpen bij het opbouwen van een sterke community. In de beginfase groeiden we snel en dat heeft de eerste paar jaar dan ook best veel opgeleverd. Nu veel platformen gebruikers laten betalen voor bereik, merken we dat het steeds lastiger wordt om op een organische manier onze aanhang te vergroten.”

 

Sinds vorige maand is jullie eerste kinderboek te koop:
Meneer Tweebeenpeen. Waarom een boek?

“Wij denken dat wanneer je kinderen al van jongs af aan laat zien dat groenten en fruit er anders uit kunnen zien en dat niets verandert aan de smaak, ze deze ook op latere leeftijd makkelijker accepteren. Daarnaast hebben we ook hier de parallel met de maatschappij terug laten komen en draagt het boek een bredere boodschap: diversiteit en omarmen dat anders eigenlijk best wel gaaf is.”

Hoe is er tot nu toe gereageerd op het boek?

“Het is door de crisis een nogal rare periode om een boek te lanceren. We hebben de lancering nu dan ook alleen online en binnen onze eigen community gedaan. Gelukkig hebben we al wel veel positieve reacties gehad en zijn er al veel boeken verkocht. De verkoop in de boekwinkels gaat nu zo’n beetje opstarten. Heel spannend hoe dit gaat!” 

 

Sinds dit jaar zijn jullie gestopt met de productie van jullie eigen Kromkommersoep. Vanwaar dit besluit?

“Het was nooit de bedoeling om een soepbedrijf te worden; we wilden een bepaalde impact maken met het onderwerp. De soep was daarvoor het middel. Het is een behoorlijk uitdaging om met een foodproduct succesvol te zijn. De markt verandert, er komen meer concurrenten in het schap en de manier waarop wij onze soep produceerden is niet eenvoudig. Voor de productie was namelijk een hele eigen keten nodig, waarbij we de groenten rechtstreeks van de boer afnamen en zelf verwerkten. Dat proces heeft eigenlijk de volle focus nodig en het vroeg van ons om een echt soepbedrijf te worden. Begin dit jaar hebben we daarom afscheid genomen van de soep en meer de afslag richting kinderen en onderwijs genomen.”

Hoe komt dat tot uiting?

“De lancering van ons speelgoed in 2017 was de eerste aanloop naar onze eigen karakters ‘de Krommies’. We dachten: dit kun je op een speelse manier verder uitwerken. Daar is het boek het eerste resultaat van. De volgende stap is het ontwikkelen van een lespakket, waarbij kinderen op een creatieve en onderzoekende manier leren over voedselverspilling. Dat pakket is inmiddels bijna klaar. Het is gezien de crisis nog onzeker of het lesmateriaal vanaf aankomend schooljaar daadwerkelijk al gebruikt gaat worden, maar wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor. Het doel is dat dit op zoveel mogelijk basisscholen gebruikt gaat worden en daar ligt, samen met de verdere lancering van het boek, de komende tijd onze focus.”

 

 WINACTIE

In het eerste Kromkommer-kinderboek komt meneer Tweebeenpeen erachter dat hij er anders uitziet omdat hij twee benen heeft. Gelukkig leert hij al snel dat het heel oké is om anders te zijn. Kans maken op dit grappige verhaal? Zoek dan een stuk groente of fruit (recht, krom, vierkant, maakt niet uit!), maak hier een foto van en knutsel hier met je telefoon (Insta) een gezichtje in. Geef je karakter een naam en deel het met @estee_strooker en @krommunity op Instagram. Het leukste karakter wint het boek dat wij mogen weggeven!

 

 

Over de auteur

Linda is als freelance tekstschrijven onderweg. Losse informatie in een strak verhaal gieten, daar is ze goed in! Eten en ondernemerschap zijn onderwerpen die een belangrijke rol spelen in haar leven. Zoals het een echte milleniam betaamt is ze op zoek naar (financiele) vrijheid. Ook in de horeca is ze thuis, ze werkte een tijd lang in diverse horecazaken, waaronder Eetwinkel STROOM!

Linda Pol

Linda Typt

Vier Pasen thuis met een paasbox

Vier Pasen thuis met een paasbox

Pasen komt eraan. En waarschijnlijk mogen de terrassen weer open. Toch blijven we nog even vrolijk door boxen. Voor horeca ondernemers was het afgelopen jaar op z'n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Onze gasten, waar we normaal gesproken alles voor doen, die mochten...

Een bijzondere ervaring: ‘t Amusement LAB

Een bijzondere ervaring: ‘t Amusement LAB

Één van de leukste aspecten van zowel ondernemen als chefkok zijn, is dat je je creativiteit de vrije loop mag laten. Dat was in de eerste instantie ook waarom ik ervoor koos om voor mezelf te beginnen: het idee altijd alleen maar te moeten doen wat iemand anders me...

Kwalitijdsverspilling

Kwalitijdsverspilling

Een belangrijk besefmoment tijdens deze ‘coronatijd’ is dat ik er op gewezen word wat een groot verschil er bestaat tussen kwaliteit en kwantiteit. In mijn dagelijkse leven is de druk van alledag vaak zo groot dat ik dingen altijd gehaast doe. Daardoor produceer ik...

Volg het Youtube kanaal van Estée voor nieuw inspiratie!

 bekijk

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Join

Work With Me